Komment

2011.12.20. 14:57

Találtam egy nem túl régi kommentet, amit -szerintem- a kommentelő és az olvasók postként is szívesen látnának:

 

Csaltak mezőgazdasági uniós támogatásokkal?
2011. július 11.

Csikász Brigitta

Három évvel ezelőtt még nem találtak csalásra utaló nyomot a füzesabonyi rendőrök földalapú támogatások igénylésével kapcsolatban. Most viszont mégis vizsgálják, hogy jogtalanul utaltak-e ki több millió forint uniós támogatást egy aldebrői cégnek. A mezőgazdasági uniós támogatással való visszaélés nem egyedi eset hazánkban.

A Heves megyében található Rákóczi Mezőgazdasági Szövetkezet felszámolását 2001. szeptember 18-án rendelték el. A Ratis Kft. felszámoló biztosa, Szűcs Zoltán a szövetkezet tulajdonában lévő aldebrői, tófalui, feldebrői, egerszóláti, demjéni és vécsi kivágandó szőlős területek rendbetételére 2005-ben az aldebrői székhelyű Zöld Kert Magyarország Kft-vel kötött szerződést. Szűcs Zoltán azonban – mint a hvg.hu-nak elmondta – nem volt elégedett a cég által elvégzett munkával, ráadásul a bérleti díjat sem fizette rendesen a Zöld Kert, ami miatt 2008-ban már nem hosszabbította meg a kft-vel való együttműködést. A területek rendbetételét ezután a felszámoló egy magánszemélyre, Mata Józsefre bízta.

„Elmondani kívánom,… hogy a földhivatal a haszonbérleti jogomat be is jegyezte. Ezt követően megkeresett engem Hangrád István, a Zöld Kert Magyarország Kft. képviselője és felszólított arra, hogy a területekről vonuljak le, szüntessem meg a haszonbérleti jogviszonyt és vonjam vissza a támogatásra vonatkozó igényemet, mivel állítása szerint a haszonbérleti jog és a földalapú támogatás őt illeti meg” – írta Mata József a Füzesabonyi Városi Ügyészségnek megküldött feljelentésében. Szűcs Zoltán felszámoló szerint a megkötött szerződés alapján teljesen egyértelmű volt, hogy a Rákóczi Mezőgazdasági Szövetkezet területeinek jogos használója Mata József.

A mezőgazda pedig – mint mások – megigényelte „az Európai Mezőgazdasági Garancia Alapból finanszírozott egységes területalapú” támogatást a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivataltól (MVH). Kérelmét azonban elutasították, mondván, a támogatást kiutalták már másnak. A férfi és a Ratis felszámolóbiztosa is azt állította: ekkor derült ki számukra az, hogy bár a Zöld Kertnek már nem volt szerződése, a társaság mégis 2008-tól 2010-ig minden évben bejelentette az igényét és megkapta az uniós támogatást a hivataltól. Azt viszont sem Mata, sem Szűcs Zoltán nem érti, miként adhatták oda az uniós pénzeket a szövetkezet felszámolójával jogviszonyban nem lévő Zöld Kertnek.

Mata meg is jegyezte feljelentésében: a Zöld Kert Kft. vezetője „2008-tól minden évben a fenti területekre földalapú támogatás végett igényt jelentett be az Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz, amelynek eredményeként a földterületek vonatkozásában túligénylés keletkezett, így a nekem járó támogatást nem folyósította a hivatal, továbbá még meg is bírságoltak.” A vállalkozó a hvg.hu-nak azt állította, amikor végre betekinhetett az iratokba az MVH-nál, akkor olyan bejegyzéseket látott, ami arra utalt, hogy a Zöld Kert által megigényelt támogatások nem is mindig a cégnél köthettek ki. Erről ő tájékoztatta a hatóságokat is.

A másik érintett fél

Az uniós támogatás körül kialakult vitáról Hangrád István nem kívánt nyilatkozni. A cégvezető szerint ebben az összetett ügyben arról van szó, hogy egy nyakatekert eljárással kitúrták bérlői státuszából. Állítása szerint, amíg neki évente megújítandó, 1,5-2 millió forint összegű bérleti díjas szerződése volt, addig Mata Józseffel a felszámoló haszonbérleti kontraktust írt alá. Ez a megoldás azzal járt – a Zöld Kert vezetőjének elmondása szerint –, hogy őt ki lehetett hagyni, és korábbi bérlőként sem rúghatott labdába. Ráadásul Mata ingyen kapta a bérleti jogot, ami – vélekedett Hangrád – a felszámoló részéről a hitelezők érdekeinek nem megfelelő képviselete, hiszen így pénztől esnek el.

Hangrád fenntartotta igényét a területek iránt, és vállalkozása tavaly a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt.-re hivatkozva folyamodott támogatásért. Erre lehet következtetni egy, a szerkesztőségünk birtokába került MNV-levélből. A vagyonkezelő ugyanis 2010. február 23-án hozzájárult, hogy az időközben az államhoz visszakerült szövetkezeti földterületeket – az úgynevezett maradvány területeket – a Zöld Kert Kft. használja. A cég egyébként feljelentést is tett csalás gyanúja miatt a vám- és pénzügyőrségnél 2010 szeptemberében, de nem találtak arra utaló nyomot, hogy jogosulatlan igénylés történt volna, így az eljárást megszüntették.

Szűcs Zoltán úgy véli, az állam nem vehette volna vissza a földeket, amíg a kárpótlási haszonjegy kiadása be nem fejeződik. Emellett – tette hozzá –, mivel a területek állami tulajdonba kerülését megtámadta a bíróságon, annak jogerős lezárásig az MNV nem rendelkezhetett volna a területek felett, s nem járulhatott volna hozzá ahhoz, hogy a Zöldkert használja a területeket. Az ügyben indított perben azonban az állam javára döntött a bíróság.

Érdekes hivatali eljárás és egymásra mutogatás

Az MVH eljárása
A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) – amelyhez az NFA irányított minket – azt közölte, ha megállapítják, hogy egy esetben jogosulatlan volt az igénylés, akkor az érintetteknek vagy együtt kell helyesbíteniük kérelmeiket, vagy a jogvita elbírálására az illetékes hatósághoz kell fordulniuk.”A jogosulatlan igényléssel érintett eljárásokat az MVH a jogvita jogerős eldöntéséig felfüggeszti" - írták.

Az állami vagyont felügyelő társaság azonban nemcsak 2010-re adta ezt meg Hangrád cégének, hanem 2009-re visszamenőleg is. Matával pedig szóban sem álltak, legalábbis a férfi sérelmezte, hogy 2009-ben, amikor már látszott, hogy a maradványterületek az államé lesznek, kérte az MNV-től, hogy azokat birtokban tarthassa. Levelére azonban nem válaszoltak.

Az MNV Zrt. a hvg.hu kérdéseire sem felelt. Így arra sem, hogy akkor melyik félnek járt az uniós pénzekből kifizetett évi több millió forintos támogatás és miért. A szervezet arra hivatkozva hárította el a válaszadást, hogy a témában a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) az illetékes. Bővebb tájékoztatást azonban itt sem kaptunk. Az NFA elnöke, Sebestyén Róbert arra hivatkozott, hogy szervezetük 2010. szeptember 1-jétől gyakorolja a földalapba tartozó termőföldek felett a tulajdonosi jogokat. Az ügyről azért sem tud nyilatkozni, mert egyrészt tavaly szeptember előtti, másrészt a termőföldek miatt indított per jogerősen még nem zárult le. Mata József ugyanis pert indított az MVH-val szemben, hogy a hivatal által - szerinte jogtalanul - kiszabott kiszabott 3,4 millió forintos bírságot ne kelljen befizetnie. Az MHV részéről azonban a tárgyaláson senki sem vett részt.

A Mata-Hangrád nézeteltérés kapcsán azért sem kerültünk közelebb az igazsághoz, mivel az MVH tájékoztatása alapján a megkeresésben szereplő egyes gazdálkodók támogatási kérelmeivel, azok ellenőrzésének eredményeivel kapcsolatos adatok nem nyilvánosak és nem közérdekűek. A hivatal arra nem felelt, mi az oka annak, hogy a Matának az MVH-val szemben, a kiszabott 3,4 millió forintos bírság ellen indított perének június 14-én megtartott tárgyalásán a hivatalt senki nem képviselte.

Eltűnt a hatóságoknál a feljelentés?

Mata József már csak abban bízhat, hogy az idén ügyészi utasításra elrendelt nyomozás során a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság utána jár annak, történt-e visszaélés, és ha igen, milyen módon hajtották végre azt. A megyei rendőrségi szóvivő, Soltész Bálint tájékoztatása alapján ugyan igaz, hogy 2008-ban nem akadtak csalás nyomára, a megyei ügyészség azonban most mégis arra gyanakszik, hogy esetleg – mint azt Mata Józsefnek is elmondták – illetéktelenek jutottak uniós támogatáshoz, ezért újra kivizsgálják az ügyet. A mezőgazdasági vállalkozónak elárulták azt is, hogy az általa korábban tett feljelentés papírjait két évig nem is találták.

A bejegyzés trackback címe:

https://debro.blog.hu/api/trackback/id/tr153478344

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bali10 2012.01.07. 20:16:44

Tisztelt olvasók!

Én nem Feldebrői lakos vagyok de úgy gondolom hogy meg kel tudjátok hogy Feldebrőn mien Orvosotok van. Ugyan is 2012.01.04 napján a kislányom beteg volt és a verpeléti ügyeletet kellet ki hívnom az ügyeletes orvos az DR. Dr. Ferenc volt azt tudni kell hogy a vizsgálatnál ital szagot éreztem rajta de ami a leg főbb az az hogy injekciót adott a 4 éves kislányomnak ami tragikus halált is okozhatott volna ugyan is az injekciót üresen adta be magyarul semmi nem volt a frecskendezőben. Én ekkor szóvá tettem neki amire úgy reagált hogy gyorsan el rakta a tűt és a frecskendezőt . A kislányomnak fel pufadt az egész combja. Másnap a házi orvosunkhoz vittem a lányomat Kálban aki tályékoztatot hogy a szurit ráadásul olyan hejre szurta amitől le is bénulhatott volna. aekkor én a rendőrséghez fordultam jelenleg a Füzesabonyi Rendőr Kapitányság Bünügyi osztály Felderitőalosztályán van az ügy. ha minden igaz akkor vagy szándékos emberölési kisérlet vagy gondatlanságból el követet emberőlési kisérlet is lehet.Sajnos hogy ijen orvosok is vannak.

bojgo10 2012.01.07. 20:36:03

Hát ez baj erre nem tudok mit mondani
süti beállítások módosítása